2012. május 29., kedd

"Életem mámora"

Hogy az előző angol nyelvű bejegyzés után a magyar olvasóknak is jusson újdonság, megmutatok egy részletet egy Gábor Miklóssal készült televíziós interjúból. Arról beszél, legalább negyedszázaddal később, hogy mit is jelentett az ő életében Hamlet. Sajnos pontosan nem sikerült kiderítenem, hogy mikor készült ez a felvétel, de talán nem tévedek sokat, ha az 1990-es évek elejére tippelek.
Az Anno... című sorozat egyébként, amelynek keretében sugározták, ha jól emlékszem, vasárnap délelőtti műsor volt; tehát annyira azért nem komoly beszélgetés, inkább kellemesen szórakoztató, de egyáltalán nem felszínes. Valahogy így kellene ma is. Egyedül az zavar, hogy Berkes Zsuzsa azért inkább "Ön"-nek szólíthatta volna...

Gábor Miklóst természetesen ezen kívül is sokszor faggatták a legendás Hamlet-előadásról, majd mutatok más televíziós beszélgetést és újságcikket is erről.

Azért is érdekes megnézni, mert ebben a műsorban is felidézték korabeli felvételről a Lenni vagy nem lenni monológot; ám, ha figyelmesen szemléljük, kiderül, hogy ez egy másik felvétele a nagymonológnak, mint ami általában forgalomban van és amit én is megmutattam már itt a blogon. Egy másik riportban Gábor Miklós mesélte el, hogy az előadásról, illetve néhány fontosabb jelenetről több felvétel is készült abban az időben, például ezt a részt a tv-híradó számára is rögzítették; talán ezt sikerült ehhez a műsorhoz előkotorni. Érdemes a kettőt összehasonlítani, újabb bizonyítékát találjuk annak, hogy Gábor Miklósban az előadások során mennyit változott Hamlet. Erről ebben a riportban is beszélt és közben egy másik nagyon fontos dolgot is megfogalmazott: az állandóság és a változás viszonyát egy színészi alakításban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése