2016. szeptember 3., szombat

Egy elveszett tévéfilm... 1.

Ismét egy Zsurzs Éva által rendezett televíziós filmet mutatok, pontosabban csak néhány róla írt kritikát és pár fényképet. Ennyi reprezentálja azt a filmet, amely tartalmát tekintve egy szocialista termelési dráma, de, mint majd a kritikákból ki fog derülni, azért annál jóval több volt. Sajnos, kópiája - úgy tűnik - már nincs meg a televízió archívumában. Illetve van még egy forrás, ami megmaradt: a film forgatókönyve olvasható a rádió és televízió évkönyvek 1968/69-es kötetében.

Elárulom végre címét és főbb adatait:

ÚTON

Írta: Cserhalmi Imre
Dramaturg: Deme Gábor
Operatőr: Czabarka György
Díszlet: Kézdi Lóránt
Rendező: Zsurzs Éva

Szereplők:

Gábor Miklós (Lakatos), Bánki Zsuzsa (Bözse, a felesége), Molnár Tibor (Balogh), György László (Fodor), Mádi Szabó Gábor (Kovács), Pongrácz Imre (Nagy), Kautzky József (Vendel), Gálcsiki János (téglás), Tarsoly Elemér (Szabó), Böröndi Kati (Ternyákné), Pádua Ildikó (Jakabné), Kiss Manyi (Mikuláné), Lorán Lenke (Bálintné), Fodor Zsóka (Marika), Ambrus András (Katona) és mások. Berki Géza sanzonját Psota Irén énekli.

1967. október 15-én, vasárnap este került először képernyőre, majd 19-én délelőtt megismételték. Néhányszor még műsorra tűzték, utoljára (információim szerint) 1982. március 5-én.

Bemutatásakor ezt a rövid előzetest írták róla:
A történet színhelye egy elmaradt régi textilgyár, amelynek vezetését új igazgató [Lakatos - Gábor Miklós] veszi át. Az újat honosítani igyekvő igazgató szembekerül a régi vezetőkkel, sőt, a munkások egy részével is, és nehéz harcot kell vívnia, hogy bebizonyítsa igazát.

Ebből a leírásból tényleg egy szocialista tucatdarabnak látszik, ám a kiváló forgatókönyv, Zsurzs Éva nagyszerű rendezése és a remeklő színészek, élükön Gábor Miklóssal a papírformánál sokkal értékesebb filmmé tették - kár, hogy nem láthatjuk újra. Amúgy pedig, a létező szocializmust is remekül mutatná be az azóta felnőtt nemzedékeknek...

Gábor Miklós és Mádi Szabó Gábor


Nézzük először a Népszava 1967. október 10-i számából Vajk Vera kritikáját:

Nehézkesen, szinte sematikusan indul Cserhalmi Imre "Úton"' című tv-drámája: a szokott üzemi képsorok, jóakaratú, de nyers modorú új igazgató, a merészen újító vezetési módszerek és a régi, elavult hagyományok, nézetek összecsapása. Aztán egyszerre kibomlik a teljes, nagyon emberi dráma, és a vasárnap esti tv-nézőt váratlanul az év egyik legszebb televíziós élményével ajándékozza meg.
Mi lendítette át a szokványosból a csaknem tökéletes tv-dráma szintjére Cserhalmi darabját? Mindenekelőtt megkapó életszerűsége, az őszinteség ereje, a valóság költészete. A történet éppen mindennapiságával ráz meg, hősei itt élnek köztünk. Ismerjük Lakatost, a mérnök-igazgatót, aki elszántan, makacsul, olykor sértő keménységgel akarja az újat, a jobbat. S a keménység páncélja nem tudja megvédeni a meg nem értésből fakadó bántalmaktól: lassan felőrlődik. Ismerjük és megértjük a munkásokat, akikben a sértett önérzet harcol a józan belátással, akiknek szükségük van a jó szóra ahhoz, hogy a saját érdeküket is látva, kedvvel dolgozzanak.
Az írói érdemeken túl, ez a tv-dráma Zsurzs Éva rendezői remeke. A játék végtelenül természetes és egyszerű. A rendezés nagyvonalú, elegáns, ugyanakkor finoman intim. Czabarka György operatőr igen jó alkotótárs, képsorai ugyanúgy elkerülik a sablont, mint a dráma kibontott cselekménye, a rendezés és nem utolsó sorban a színészek játéka. A főszereplő, Gábor Miklós alakítására nem lehet nagyobb dicséretet mondani, mint hogy bensőségesen emberi és nagyon igaz. Mádi Szabó Gábor idős munkása, Molnár Tibor párttitkára ugyancsak árnyalt figura. Kiss Manyi életszerűen formálja meg a jóindulatú, de gyenge, nehéz feladatára alkalmatlan szb-titkárt. Tetszett György László, Kautzky József, Szirtes Ádám és Bánki Zsuzsa alakítása is. Psota Irén kitűnően előadott songja vezeti be és zárja le a drámát ezzel a kérdéssel. "Miért nem tudunk még emberül?" Ez a tv-játék emberül tanít.

Olvashattuk, hogy Vajk Vera nagyon elismerően szólt Gábor Miklós alakításáról. Legközelebb Máriássy Judit véleményét idézem, aki egy szép hasonlattal helyezte el Gábor Miklós pályáján ezt a szerepet :) ráadásul kritikájából a cselekmény több részletét tudhatjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése