2014. január 28., kedd

A királyasszony lovagja 1.

Nincs semmilyen évfordulója, csak egyszerűen ahhoz támadt kedvem, hogy mostanában A királyasszony lovagja 1955-ös előadásával foglalkozzunk. Igaz, várhatnék vele jövő áprilisig, akkor lesz éppen hatvan éve, hogy bemutatták, de majd akkor legfeljebb csak röviden emlékeztetek rá és belinkelem a most készülő posztokat. Egyébként is, ha meg akarnám várni minden fontos alakításának blog-beli bemutatásával a kerek évfordulót, egy egész életet kellene rászánni nekünk is :)

Tehát: Gábor Miklós 1954-ben, mondhatni egy huszárvágással a Nemzeti Színházból a Madách Színházba szerződött. Első szerepe Rómeó volt, Tolnay Klári oldalán - úgy "állt be" az 1953-ban bemutatott előadásba. Rómeó után azért nem csak nagy klasszikus szerepeket kapott, azokért a Madáchban is meg kellett dolgoznia. Érdemes felsorolni, hogyan jutott el Ruy Blas-ig. Új színházában első igazi premierje Molière Misanthrophe-jában egy karakterszerep, Aceste márki volt. Majd jött Halász Péter: Vihar után című friss drámájának hídépítő mérnöke. Attól tartok, abban a sematikus darabban nem túl sok öröme telhetett... Utána remélem, felüdülés volt számára Bartha Lajos: Szerelem című színművének egy figurája, ifjabb Biky, akit Zenthe Ferenccel szerepkettőzésben játszottak. Ez volt első közös munkája Vámos Lászlóval. Még 1955 legvégén egy olasz vígjátékban is színpadra lépett: a Vannak még kísértetek című vígjátékban, melyet a jónevű Eduardo De Filippo írt, s a szerepneve Gastone Califano volt.

És jött végre A királyasszony lovagja :) A premier pontos dátuma: 1956. április 28.

Az első képet még egy próbáról mutatom - úgy fényképeztem ki a korabeli Színház és Mozi című hetilap bekötött évfolyamából, azért ilyen csálé, ráadásul az újságban eleve ilyen életlen volt, de azért mégis látunk belőle valamit:


Tolnay Klári és GM. Színház és Mozi 1956. 16. szám



Victor Hugo eredetileg Ruy Blas című romantikus tragédiáját Mészöly Dezső fordította. Kísérőzenéjét Kulka János komponálta. Rendezte Vámos László. A díszleteket Gara Zoltán, a jelmezeket Kreibich Margit tervezte.

Írjuk akkor már ide a teljes szereposztást - bár én a színlap hagyományos sorrendjét kissé megbolygattam, mert régen a női szereplőket a lista legaljára száműzték, így a női főszereplő a legkisebb férfiszerep, ebben az esetben a 2. őr után következett...

Neuburgi Mária, Spanyolország királynéja: Tolnay Klári
Ruy Blas: Gábor Miklós
Don Salluste de Bazan: Uray Tivadar
Don César de Bazan: Darvas Iván
D'Albuquerque hercegnő: Barta Mária
Casilda: Korompai Vali 
Don Guritan marquis: Ujlaky László
De Camporeal gróf: Perényi László
De Santa Cruz marquis: Solthy György
Del Basto marquis: Keleti Árpád
D'Alba gróf: Tamás József
De Priego marquis: Bakay Lajos
Don Manuel Arias: Szegedi Szabó István
Montazgo: Deák Lőrinc
Don Antonio Ubilla: Szabó Ferenc
Covadenga: Szénási Ernő
Gudiel: Simányi Tibor
Egy duenna: Soltész Annie
Egy lakáj: Kozák László
Egy tiszt: Lendvai Gyula
Egy ajtonálló: Regős Péter
Egy apród: Deák Ferenc
1. Őr: Róth Richárd
2. Őr: Fehér János

Legközelebb az előadás kritikáiból válogatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése