2013. február 1., péntek

Ma 50 éve... Tanner John-premier

Csak egyetlen bejegyzés erejéig szakítom meg Felvidéki Judit remek visszaemlékezés-sorozatát a Rettenetes szülők televíziós forgatásáról. De február 1. van és ma 50 éve volt a Madách Színházban Shaw: Tanner John házassága című vígjátékának premierje, Gábor Miklós címszereplésével.

Alig több, mint egy éve a Hamlet bemutatójának félévszázados jubileumáról írtam, sőt, kis blogomban a 2012-es év jó részét ez a téma határozta meg. Ezért is gondoltam, hogy idén megpróbálom követni Gábor Miklós életében az 1963-as évet, aminek egy jeles dátuma volt a Tanner John bemutatója. Gábor Miklós amúgy is viszonylag ritkán szerepelt vígjátékban, pedig mindig szerette  s hiányként élte meg, hogy ez a műfaj jócskán kimaradt az életéből.

Shaw darabjával egyébként pályája során háromszor is találkozott.
Először 1948 tavaszán a Nemzeti Színházban, amikor Octavius Robinsont alakította. Másfél évtized múlva következett a címszerep a Madách Színházban. De hogy továbbra is izgatta a darab, illetve a shaw-i színjátszás, bizonyítja, hogy 1985-ben meg is rendezte a Nemzetiben.

A két másik előadásra majd visszatérek, hamarosan pedig részletesen is fogok az 1964-es előadás kritikáiból idézni. Ma azonban, az évforduló napján nézzünk bele inkább a darabba, amit 1965. július 14-én közvetített a Magyar Televízió. Ennek kópiája szerencsésen - és valószínűleg véletlenül - fennmaradt, miután olyan sok más előadás felvételét jórészt tudatosan seperték ki a tv archívumából...

Először azonban itt a szereposztás, az akkori színlap sorrendjében:

Whitefieldné: Dajbukát Ilona
Anna, Whitefieldné lánya: Vass Éva
Octavius Robinson: Deák B. Ferenc
Violet, Octavius húga: Gombos Katalin
John Tanner: Gábor Miklós
Henry Straker, Tanner sofőrje: Zenthe Ferenc
Roebuck Ramsden: Horváth Jenő
Ramsden kisasszony: Soltész Annie
Mendoza, rablóvezér: Pécsi Sándor
Az anarchista: Gyenge Árpád
Az izgága szociáldemokrata: Vándor József
A mogorva szociáldemokrata: Kéry Gyula
Duval, a francia szociáldemokrata: Andresz Vilmos
Hector Malone: Ujlaky László
Hector, Malone fia: Lőte Attila
Szobalány: Tordai Teri f. h.

És akkor itt van az első felvonás egy jó hosszú részlete - a maradékot pedig meg lehet ott nézni, ahol ez van :) Ahogyan lesz időm, fel fogom tenni a további részeket is. Mivel nagyon régi a felvétel, érdemes jól felcsavarni a hangerőt...Legközelebb pedig folytatódik Felvidéki Judit írása a Rettenetes szülők forgatásáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése