2012. július 13., péntek

Az apai nagypapa...

Mostanában a zalaegerszegi megyei és a székesfehérvári városi levéltárakban tett látogatásaim során sok mindent találtam Gábor Miklós édesapjáról, Gábor Béláról, sőt, még az ő apjáról is. Bár a nagypapáról szóló információk egyelőre nagyon hézagosak, mégis úgy érzem, érdemes már most megosztani itt ezt a keveset. Egyrészt, mert érdekes: a nagypapa fényképész és mozis volt, ebben a minőségében a legelső magyar mozis nemzedékhez tartozott; másrészt, hátha hozzá tud szólni valaki az olvasók közül, és egy-két puzzle-kockát segít kipótolni. Mert az ilyen kutatás a kirakós játékhoz hasonlít: az ember gyűjtögeti az információkat és ha talál valamit, megpróbálja belehelyezni a korábban találtak közé. Ha ez kicsit is sikerül, az hozhat új inspirációkat, új szempontokat és új forrás-lehetőségeket, hogy egyáltalán hol érdemes folytatni a kutakodást.

Mint a székesfehérvári levéltárban megtudtam, a nagypapát Goldberger Rezsőnek hívták. Még aláírását is megtaláltam. Történült, hogy Gábor Béla, mint két székesfehérvári mozi igazgatója meglehetősen eladósodott, mert a város – úgy tűnik – elég nagy összegű ún. "vigalmi adó"-t követelt a mozik működéséért. Ekkor szülei segítettek neki, így került oda édesapja és édesanyja, Goldberger Rezsőné Freudiger Róza aláírása több hivatalos iratra is. Itt az egyik:



Szintén a fehérvári levéltár irataiból derült ki, hogy ebben az időben a nagyapa Balassagyarmaton lakott, felesége viszont Zalaegerszegen, de közös zalaegerszegi ingatlanuk volt. Hogy miből adódott ez a kétlakiság, nem tudom, de talán nem is fontos. Lehet, hogy külön éltek, de amikor fiukon segíteni kellett, akkor mindketten sorompóba léptek.
Gábor Béla egyik beadványa alapján úgy tűnik, hogy apja 1931 körül hunyt el. Sokat keresgéltem az anyakönyvi bejegyzést, de egyelőre nem találtam meg, pedig abból vissza lehetne következtetni, hogy mikor – és esetleg hol – született, hogy teljesebb legyen róla a képünk.
Egy biztos: Goldberger Rezső 1896-ban már biztosan Siklóson, illetve Harkányban működött mint fényképész. A következő link mögött látható fényképet valamikor 1902 és 1905 között ő készítette egy Komor Emma nevű színésznőről:



Érdemes rákattintani, mert szép a fénykép (sajnos, csak így, közvetetten engedi megmutatni magát) és a hátoldalán azt is olvashatjuk, hogy Goldberger Rezső "műfestő" is volt, akvarelleket készített rendelésre. Gyaníthatóan tőle ered Gábor Miklós képzőművészeti tehetsége. De hogy a nagypapa kitől örökölte, azt már szerintem nem fogjuk megtudni...

Goldberger Rezső nyilván törekvő fényképész volt, mert mint egy következő mozaik-kockából megtudható,  1896-ban egyike volt azoknak, akik beküldték saját fényképüket a Fényképészeti Értesítő című szaklap felhívására. A lap tablót szeretett volna készíteni az akkor Magyarországon működő körülbelül 300 fényképész arcképeiből és azt bemutatni a millenniumi kiállításon, azaz tulajdonképpen egy adatbázist akart létrehozni a szakma képviselőiből. Ám csak kevesen jelentkeztek és a tabló nem készült el... Azért ha legközelebb Pesten járok, megpróbálok hozzájutni a Fényképészeti Értesítő korabeli számaihoz, hátha lehozták a beküldött fényképeket és megláthatjuk Goldberger Rezsőt...

A nagypapa az első világháború éveiben már egészen biztosan mozitulajdonos is volt. Ez a Város a Tenkes alján: Siklós évszázadai című könyvből deríthető ki. 1923-tól viszont már egy hadiözvegy nevével találkozhatunk ugyanebben a könyvben mozisként. Goldberger Rezső talán ekkoriban települt át Balassagyarmatra, mert, mint írtam, 1929-ben már ottani lakos volt.

A legérdekesebbet unokája, Gábor Miklós mesélte a nagypapáról Vámos Miklós: Lehetetlen című televíziós műsorában. Ezt majd legközelebb mutatom meg :)

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, olvasta az e-mailemet. Sajnálom, hogy ilyen bizonytalanságban hagyott, hogy akkor mi is a helyzet, mert valamit azért válaszolhatott volna.

      Törlés