2011. május 20., péntek

Az ördög cimborája

1958 decemberében mutatta be a Madách Színház Ádám Ottó rendezésében G. B. Shaw: Az ördög cimborája című színművét. Benne ismét parádés szerep várta Gábor Miklóst: Dudgeon Richárd alakja. A női főszereplő újra Tolnay Klári. Ekkor már túl vannak a Rómeó és Júlia, A királyasszony lovagja, a Don Juan, a Családi ágy, a Nyaralók és a Figaro házassága bemutatóin. Még sok nagy előadásban fognak együtt játszani. Együttműködésük csúcspontja majd a Nem félünk a farkastól lesz 1967-ben.
Fontos szerepet játszott még az előadásban Pécsi Sándor (Anderson lelkész), Tímár József (Burgoyne tábornok), Lázár Mária (Dudgeonné), Márkus László (Kristóf), Psota Irén (Eszti).

Íme, itt a Film Színház Muzsika 1959. 1. számában megjelent kritika, Hámori Ottó írása:




Itt van még a Film Színház Muzsika 1959. 27. számából egy kis portré szóban és képben Gábor Miklósról Dudgeon Richárd szerepében:


Az előadást annak idején felvette a rádió, én körülbelül kétszer hallottam is a 60-as évek közepén. Sajnos, akkor még nem volt módom rögzíteni, s amióta tudnám, azóta nem bukkant fel a műsorban. Csak reménykedem, hogy nem törölték le és egyszer még hallhatom...

Ádám Ottó másfél évtized múlva újra elővette a darabot és televíziós játékot rendezett belőle. Amikor meghallottam a hírt, egyből arra gondoltam, hogy igazán játszhatná benne Gábor Miklós Burgoyne tábornok nem túl nagy terjedelmű, de jelentős szerepét, nagy ziccer lenne. És így is lett :)

Erről a változatról is megkeresem majd a visszhangokat és később beszámolok.

Búcsúzóul egy címlapkép...

1959. 1. szám, hátsó borító

... és egy jelenetkép a "hepiend" pillanatáról:


1 megjegyzés:

  1. Ameddig élőben követtem GM pályáját, talán Richarc szerepe volt leginkább testhezálló.

    VálaszTörlés