2019. szeptember 20., péntek

Gábor Miklós Filmklub: bevezető


A Gábor Miklós (virtuális) Filmklub (majdnem) minden, a világhálón SZABADON ÉS JOGTISZTÁN HOZZÁFÉRHETŐ  filmet és más olyan műsort kínál, amelyhez Gábor Miklósnak köze van mint színésznek, rendezőnek, művésznek.




Itt Gábor Miklós nézi saját magát (Felvidéki Judit társaságában)



Két szekcióra oszlik. Az elsőben TELJES filmjei és színházi előadásai találhatók, a másodikban pedig a vele készült riportok, interjúk, portré- és emlékműsorok.
A posztokat megnyitva elegendő lesz a megnevezés alatti linkre kattintani, és már nézheti is mindenki a kiválasztott műsort.

Egy kis gyors statisztika:
 
92 műsor 235 link alatt!!!

Azért ennyivel több a link, mert több műsort, különösen legnépszerűbb filmjeit többen több oldalon is megosztották, illetve egy oldalon is többen feltöltötték: ilyen esetekben minden linket felmásoltam, amit csak megtaláltam, hogy ha idővel törölnének közülük, a többi megmaradjon. Vannak olyan esetek is, amikor egy-egy hosszabb videót két, vagy esetleg több részletben töltöttek fel az internetre.

A felvételek sora remélhetőleg idővel gyarapodni fog illetve, mint azt már biztos mindenki tapasztalta, valószínűleg olyan is elő fog fordulni, hogy törölnek videókat. A blog technikai háttere szerencsére lehetővé teszi a későbbi frissítéseket. Azonban a gyarapodásokat vagy eltűnéseket fel is kell fedezni. Ezért, bár megpróbálom valamennyire figyelemmel kísérni, biztos, hogy nem fogok észrevenni minden változást. Így nagyon szívesen veszem, sőt kifejezetten kérem is, hogy jelezzék az esetleges halott linkeket és azt is, ha újdonságot találnak. Ezt meg lehet tenni itt a blogban a hozzászólások között, vagy a facebook-oldalon.

Bár Filmklubunk anyaga gazdag, de aki kicsit is ismeri Gábor Miklós életművét, felfedezheti, hogy emblematikus színházi előadások, sőt filmek is bizony hiányoznak. Megpróbáltam átgondolni, hogy mi lehet ennek az oka.

Gábor Miklós színészi életművének filmes-televíziós-videós megörökítése eleve meglehetősen csonka. Ismert, hogy aktív éveinek java része arra az időszakra esett, amikor ezt a technika nem, vagy még csak korlátozottan tette lehetővé. Másrészt az annak idején a televízióban közvetített színházi előadásai közül az idők folyamán sajnos rengeteget, köztük egészen alapvetőeket is egyszerűen letöröltek, megsemmisítettek; filmjei között pedig kifejezetten sok olyan van   főleg az 1960-as évekből, amikor az ember azt gondolná, hogy már nem fordul elő ilyesmi amelyek elvileg ugyan megvannak, gyakorlatilag viszont hozzáférhetetlenek: évtizedek óta nem sugározta/sugározza őket egyetlen közszolgálati csatorna, még a "retro" jellegűek sem, s nem adták ki őket sem videokazetta, sem később DVD formátumban.  Létezik még a NAVA, a Nemzeti Audiovizuális Archívum, amelyről pár éve egy külön posztot írtam. Ott a műsorok java része a nagyközönség számára csak meghatározott helyeken, oktatási, kulturális intézményekben férhető hozzá. Vannak szabadon, otthon lejátszható műsoraik is, de az a kevesebb. Azért akad köztük néhány nagyon fontos Gábor Miklós előadás, azoknak a linkjét természetesen megadom itt a Filmklubban, de a korlátozott műsorokét nem, nehogy hiú reményeket keltsek.

Hogy miért csináltam ezt a listát?
1. Mert ezek a filmek, műsorok több helyről válogathatók össze.
2. Mert nem mindig írják ki a főszereplők nevét. Így, ha ezeken az oldalakon rá is keres az érdeklődő Gábor Miklósra, a közvetlenül őt érdeklő filmek egy része elő sem jön legalábbis első körben.
3. Mert különösen a YouTube-on nagyon sok filmrészlet és hosszabb-rövidebb hangfelvétel is található, s ezek között bizony könnyen elveszhetünk. Ezért az első, a filmes/színházi listám csak a TELJES filmeket és színházi előadásokat tartalmazza. Filmrészletekért, hangfelvételekért, versekért érdemes önállóan csemegéznünk a szóba jöhető oldalakon.  De elárulom: van már elképzelés, hogy ezeket is bevonjam Filmklubunkba!  😍
4. Végül, de nem utolsósorban: erősen ösztönzött egy kedves barátom, Szabó Péter Gábor; de nemcsak inspirált, hanem sokat segített is a gyűjtésben, szerkesztésben, amit nagyon köszönök!


2 megjegyzés:

  1. Már fel is került az első rész :)
    http://gabormiklos.blogspot.com/2019/09/gabor-miklos-filmklub-1.html

    VálaszTörlés