2015. november 21., szombat

Erről szól "Az idő ablakai"

Amikor először foglalkoztam ebben a blogban Az idő ablakai című filmmel, nem hittem volna, hogy az a két poszt akkora nézettséget hoz, mint amekkorát a statisztika mutat. Pedig maga a film tulajdonképpen felejthető... De van néhány olyan aspektusa a témának, ami mégis vonzotta a neten keresgélőket, szörfözőket, hogy rákattintsanak.

Az egyik ilyen dolog az, hogy ez a film egy sci-fi, ami, bármilyen műfajban mutatkozzon is meg, hoz egy nagyon körülhatárolt és lelkes érdeklődő-tábort.

A másik okot pedig abban látom, hogy nemzetközi szereplőgárda működött közre a filmben: lengyel, bolgár és német (NDK-s) színészek. Az ő nevük előfordulása a posztok szövegében ezekből az országokból, illetve nyelvterületekről is sok érdeklődőt hozott - más kérdés, hogy az én blogom magyar nyelvű, de legalább a képeket láthatták; esetleg a legalapvetőbb információkat - például fordítóprogrammal - talán megértették azok, akiket olyan szinten érdekelt. Ilyen jellegű visszajelzést kaptam is akkoriban.

Sajnos ez a film is azok közé tartozik, amelyek bemutatásuk óta gyakorlatilag hozzáférhetetlenek. Mivel a boldog emlékezetű Film Színház Muzsika révén rendelkezésünkre áll egy képes tartalomismertetés, ma ezt osztom meg a blog olvasóival, hogy legalább ilyen szinten ismerjük meg a sztorit. Amúgy szerintem nagyon naiv a történet, bár valós helyzettel birkózik, a film készítése előtt alig negyedszázaddal korábban először ledobott atombomba morális kérdéseit feszegeti... 

Előtte itt van az a két poszt, amire utaltam, hátha valaki bele akar nézni:

Az 1. részben röviden szóltam a filmről és idéztem a megjelent hazai kritikákból.

A 2. részben rövid szemelvényeket tettem közzé külföldi sajtóvisszhangokból.

Következzen akkor a képes tartalomismertetés a Film Színház Muzsika 1969. 37. számából:

A különös történet a XXII. század kezdetén játszódik, de a XX. század emberének felelősségét kutatja. A cselekmény helyszíne egy barlang mélyén elhelyezett atomerőmű-központ, itt fekszenek évszázados jeges álomban a főszereplők, akiket különböző korokban és különböző okokból hibernáltak. A film első képsoraiban éppen a hosszú álomból ébresztik őket a dehibernáló szobában.


1. A "jeges álom"-ból felébresztett emberek egy fémfalú szobában találkoznak. Eleinte bizalmatlanul ismerkednek egymással.
(Maguy: Krystina Mikolajewska, Avram: Ivan Andonov, Éva: Beata Tyszkiewicz és Beryl: Heidemarie Wenczel)


2. A többiekkel egyidőben ébred Sinis (Gábor Miklós). Ő otthonosan mozog a különös termekben, sőt televízióberendezésen figyeli, hogyan keresik a többiek a kijárathoz vezető utat.


3. A menekülők csalódottan térnek vissza a fémfalú szobába. Itt Sinis ételt és italt szerez számukra.


4. Évát az úgynevezett szórakozó szobában látjuk. Itt elevenednek fel emlékei. Híres énekesnő volt azelőtt, szerelmese, Ludun (Darvas Iván) pedig atomtudós.


5. Ludun energiát akart gyűjteni az emberiségnek; de keserűen kellett ráébrednie, hogy találmányából előállították az irtózatos hatású, pusztító quark-bombát. Jegyzeteit elégette - mutatják az emlékképek -, majd öngyilkos lett.


6. Maguy hirtelen rosszulléttel küzd s megkéri Avramot, hogy analizálja számára az ivóvizet. A lány már a bomba ledobása után került a hibernálóba; az analizálás kideríti, hogy az ivóvízből hiányzik az a gyógyszer, melyet neki, a sugárfertőzöttnek a földön adagoltak.


7. Maguy így elbúcsúzik társaitól. Számára a tiszta víz gyógyszer nélkül a halált jelentette.


8. Sinis megkéri Évát, maradjon vele, ő nem akar visszatérni a földre. A nő azonban mindenképpen társaival akar tartani, ezért Sinis megöli.


9. Avram a két haláleset után szemébe vágja Sinisnek, hogy bűnösnek tartja. Sinis bevallja, hogy ő az az ember, aki a quark-bombákat ledobta, s ezért a társadalmi közvélemény kétszáz évi hibernálásra ítélte. A többieknek megmutatja a kijáratot, ő pedig megkezdi a mélyben az életreítéltek bűnhődését. 


 

7 megjegyzés:

  1. 2 éve vadászom a filmre, eddig eredménytelenül :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gimnazista koromban láttam, amikor új film volt, azóta sem bukkant fel sehol... Ha sikeres lesz a vadászatod, remélhetek? :)

      Törlés
    2. A Magyar Nemzeti Filmarchívumban jó eséllyel megvan ez a film. Tőlük lehet akár egyszeri vetítésre is kikérni a filmet. Nagyjából olyan 15.000 Ft-ba kerül egy ilyesmi, és digitális formában adják oda.

      Törlés
  2. Sajnos sehol semmi , én is keresem!

    VálaszTörlés
  3. A Filmmúzeum vetítette mikor még volt, egészen biztos felvették sokan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én, ennek nem találtam nyomát, a korabeli újságokban. Lehet azt tudni, hogy körülbelül mikor vetítették? VHS-felvétel, szerintem nem sok lehet ebből a filmből.

      Törlés
  4. Hello. I have been trying to find this film for many years. There were actually no information around, until I found your blog. We are planning to do a screening of the copy of Az idö ablakai in Prague, probably this autumn 2024. There is one copy in National film archive and I have a friend there who will arrange the public screening in the cinema of the National film archive. The copy is in original language with Czech subtitles. I just need to now write an annotation about this movie for the program. Once the screening is confirmed, I can post the details here, so if someone will be interested to see the movie (and visit Prague), he can come :-) You can contact me on email pvldvk@gmail.com

    (Helló. Már évek óta próbálom megtalálni ezt a filmet. Valójában nem volt semmilyen információ, amíg meg nem találtam a blogodat. Tervezzük Az idö ablakai kópia vetítését Prágában, valószínűleg 2024 őszén. Van egy példány a Nemzeti Filmarchívumban, és van ott egy barátom, aki megszervezi a nyilvános vetítést a Nemzeti Filmarchívum mozijában. A kópia eredeti nyelven, cseh felirattal. Már csak egy megjegyzést kell írnom erről a filmről a programhoz. Amint a vetítés meg lesz erősítve, a részleteket ki tudom tenni ide, így ha valakit érdekel majd a film (és Prágába látogat), az el tud jönni :-) A pvldvk@gmail.com e-mail címen lehet velem kapcsolatba lépni. )

    VálaszTörlés