2014. április 23., szerda

Shakespeare 450.

Legutóbb arról írtam, hogy két évi hatalmas szakmai és közönségsiker után a Hamlet újrarendezett előadását bemutatta a Madách Színház.

Az előadást azért rögzítették éppen arra a napra, mert aznap ünnepelte az egész művelt világ Shakespeare születésének 400. évfordulóját. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy ma, 2014. április 23-án pedig születésének 450. évfordulója van, amiről ezzel a kis visszatekintéssel szeretnék megemlékezni.

1964-ben a Film Színház Muzsika ünnepi számot adott ki. Címlapján ez a kép szerepelt, még az eredeti előadásból:A 2. oldalon kis beharangozót jelentettek meg a Hamlet felfrissített bemutatójának előkészületeiről:
A cikkecskében, mint olvashatjuk, egyúttal hírt adtak arról, hogy már készül a színház az Ahogy tetszik májusi premierjére. Ha annak is elérkezik a félévszázados évfordulója, természetesen meg fogok emlékezni róla, hiszen Gábor Miklós Jacques szerepét játszotta benne.

Legközelebb pedig részleteket mutatok az újrarendezett Hamletről megjelent kritikákból, de nem fogok elfeledkezni a már elkezdett kronológiáról sem :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése