2013. szeptember 28., szombat

Színházi Élet 1912-1938

Mielőtt folytatnám Gábor Miklós külföldi útjait, szeretnék megmutatni egy, az internetre nemrégen felkerült nagyon fontos és érdekes forrást.

Még az 1945-ös Rettenetes Szülők előadása kapcsán írtam, hogy milyen jó lenne, ha a régi színházi újságokat beszkennelnék és így otthon is lehetne nézegetni őket, ami vidéki érdeklődőnek különösen főnyeremény lenne.

Nos, úgy tűnik, akkor már nyitott kapukat döngettem, ugyanis az 1912 és 1938 között hetente megjelenő Színházi Élet című lap ma már szabadon böngészhető otthon, pdf formátumban, az Országos Széchényi Könyvtárnak köszönhetően.


Ez itt a 100 évvel ezelőtti, 1913-as ÉVFOLYAM

Annyit érdemes észben tartani, hogy az egyes lapszámokat időben fordított sorrendben tették fel. Erre nem igazán tudok rájönni, hogy miért, az én könyvtáros agyamnak az lenne a jobb, ha januárral kezdődne és deceberrel végződne, de ennyi legyen a legnagyobb baj :)

Ez pedig a 100 évvel ezelőtti LAPSZÁM

Ha valamilyen tartalmat fel szeretnénk használni belőle, azt a CREATIVE COMMONS előírásai alapján tehetjük meg.

Mint a poszt címében is látszik, a Színházi Élet 1912 és 1938 között élt, tehát konkrétan Gábor Miklós még nem nagyon fordulhat elő benne, hiszen ő 1939/40 tájékán kezdte a pályát. De megismerhetjük azt a korabeli színházi- és filmvilágot, amiben ő felcseperedett (különös tekintettel apja mozijára) és aminek aztán, éppen a lap megszűnése körül, illetve után lassan a része lett. Másrészt persze tőle függetlenül is rengeteg minden érdekeset kínál...

Nagy örömmel ajánlom, azzal a várakozással, hogy talán ennek a törekvésnek folytatása is lesz: hiszen a Színházi Élet megszűnése után jött a Színház és Mozi című lap. Sőt, volt közben egy Délibáb című is, annak már láttam címlapján az egészen fiatal Gábor Miklóst. Mint már írtam, a FÉNYSZÓRÓ című, 1945-ben indult nem túl hosszú életű, Balázs Béla által szerkesztett ilyen típusú lap már eddig is böngészhető volt a világhálón. Remélem, hogy a többi felsorolt újság, esetleg még az 1957-ben elindult Film Színház Muzsika is egyszer majd elérhető lesz ilyen formában.

S ha már ebbe a témába ugrottunk fejest, akkor itt van még egy hasznos link, az Elektronikus Periodika Archívum valamennyi SZÍNHÁZI TÁRGYÚ tartalma. INNÉT pedig tovább böngészhetünk más területeket is, a határ a csillagos ég :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése