2011. június 5., vasárnap

Elfelejtett filmek

Felfigyeltem Gábor Miklósnak három olyan filmjére, amelyek évtizedek óta nem bukkannak fel sehol. Pedig annyira nem régiek, hogy teljesen nyomuk vesszen, 1960 és 1963 közöttiek.
A három közül kettőt ugyan láttam, de gyerekkoromban, ezért csak halovány emlékeim vannak róluk, és persze az újságokból mostanában előkotort fényképek. Olvasgatva a régi kritikákat, közülük minden szempontból az időben első film a legértékesebb; a második nagy valószínűséggel teljesen felejthető, bár legendás nevek szerepelnek a stáblistán; a harmadik pedig a "szocialista krimi" egyik első példája Magyarországon.

Igaz, kicsike blogomnak még nagyon kevés olvasója van, de azért próbálkozzunk meg egy játékkal. Ide másolok egy-egy képet mindhárom filmből az előbb leírtak szerinti sorrendben, s akinek kedve van, tippelje meg a filmek címét.

Akkor jöjjenek a képek!

Az első filmet 1960-ban mutatták be:



A második film évszáma 1962:



A harmadik filmet 1963-ban forgatták és 1964-ben került közönség elé:



Kíváncsi vagyok az eredményre több szempontból is...

Persze nem egyedül ezek Gábor Miklós "elfelejtett" filmjei, de a többi azért csak felbukkant a magyar tv vagy a Filmmúzeum műsorában, némelyik megjelent videokazettán, de ezt a három filmet szerintem negyven (na jó, harminc) éve nem játszották sehol.

Legközelebb ezekről a filmekről fogok beszámolni korabeli sajtóvisszhangok alapján.

2 megjegyzés: