2019. december 28., szombat

Körözött Gábor Miklós-mozifilmek

Már kilenc éve, a blog indulása után hamarosan írtam Gábor Miklós három elfelejtett filmjéről pontosabban rejtvénynek adtam fel kitalálásukat. Ám filmes életművéből nem csak ez a három filmje nem látható sehol, van még jónéhány ilyen. Bár a Duna és a Duna World napjainkban is rendszeresen tűz műsorra régi magyar filmeket, Gábor Miklós tekintetében az a tapasztalatom, hogy mindig ugyanazokat veszik elő. Ugyanez volt a helyzet abban az időben is, amikor a magyar közszolgálati televíziónak mindkét csatornája normálisan működött, és ugyanígy tett még fénykorában a mára lenyomorított m3 is. Gyanítom, ha más színész vagy rendező filmjeit figyelném meg ebből a szempontból, velük is nagyon hasonló lenne a helyzet. Érdemes is lenne egy felmérést készíteni ebből a szempontból a teljes magyar filmtermésről...

Az általam keresett Gábor Miklós-filmek egy kivétellel az 1960-as években készültek: tehát nem annyira régi alkotásokról van szó, hogy az ember azt feltételezze, mára elkoptak, megsemmisültek, hiszen kortársaik közül sok gyakran látható. S nemcsak a televíziók nem vetítik ezeket, hanem más forrásból sem férhetők hozzá: egy-két kivétellel nem jelentették meg őket annak idején műsoros videokazettán, később DVD-lemezen, s nincsenek, mert ezek miatt nem is lehetnek fent a mára megszaporodott videomegosztó portálokon sem.

A közelmúltban hoztam nyilvánosságra itt a blogban a "Gábor Miklós Filmklub" első részeként egy listát, amelyben felsoroltam Gábor Miklósnak minden olyan filmjét (és színházi előadásainak televíziós közvetítését), amelyek bármikor szabadon online megtekinthetők; a címekhez párosítottam a megfelelő linkeket, ahonnét közvetlenül megnyithatjuk őket. Igazán imponáló az anyag, de ebből nem látszik, hogy melyek azok a filmjei, amelyek viszont egyáltalán nem láthatók sehol. Most ezeknek a filmeknek a jegyzéke következik. 

Keresem tehát ezeket a filmeket, szám szerint tizenkettőt hátha néhányat közösen meg tudunk találni. De legjobb lenne, ha ezt a listát el lehetne juttatni a megfelelő televíziók filmszerkesztőihez, hiszen ők tehetnék a legtöbbet e filmek hozzáférése ügyében. azzal, hogy az elérhetőket műsorra is tűzzék.

Szolgálati közlemény: a filmcímekre kattintva pontosan tájékozódhatunk az illető filmről: stáblista és tartalmi összefoglaló nyílik meg a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MANDA) honlapjáról. Én itt a blogban közvetlenül egy-egy képpel segítem a filmekre való ráismerést. Még annyit, hogy ahol a megjegyzésben általában emlegetem a televíziót, azon a magyar közszolgálati televíziót értem.

KÖVETKEZZEN A LISTA!

                         📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Rendezte György István (1940)

A Duna TV utoljára 2007. december 17-én éjjel vetítette. Így ez a film a közelmúltban egyszer előkerült, aztán mégis elfelejtették a televíziós szerkesztők...


📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Három epizódból álló, három rendező által jegyzett játékfilm (1960). Gábor Miklós az első epizódban játszott, amelyet Jancsó Miklós rendezett.

Televízióban összesen egy alkalommal vetítették, még 1965-ben. Az 1980-as években a MOKÉP kiadta műsoros videokazettán, talán még valahol megtalálható.


 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Rendezte Szemes Mihály (1960)

Utoljára (és valószínűleg először is) 2000. május 4-én vetítette a magyar tv 2. csatornája. Azóta ez a film is kikerült a szerkesztők látóköréből, pedig főszerepe Gábor Miklósnak egyik legnagyobb filmes alakítása volt.



📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 



Rendezte Várkonyi Zoltán (1962)

Bemutatása óta nagy valószínűséggel soha nem tűzte műsorára egyetlen magyar televíziós csatorna sem.


📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Rendezte Máriássy Félix (1962)

Nagy valószínűséggel ezt a filmet sem vetítette soha egyetlen magyar televíziós csatorna sem. Videomegosztó portálon ugyan megnézhető, de körülbelül harmada, a Prágában játszódó jelenetek cseh nyelvűek, magyar felirat nélkül.


📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Rendezte Mihályfi Imre (1963)

Kétrészes mozifilm és egyúttal televíziós filmsorozat is volt. A magyar televízió utoljára 1985 márciusában vetítette le.


📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Rendezte Gertler Viktor (1964)

Televízióban utoljára 1995. március 8-án vetítették. 1998 decemberében és 1999 áprilisában tematikus filmklub keretében még vetítették budapesti moziban. Egy nem biztos, hogy hiteles, ám valószínű infó szerint, mivel sokáig volt dobozban, megsemmisítették.


📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Rendezte Zolnay Pál (1964)

Utoljára a Duna TV vetítette 2003. március 25-én


 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Rendezte Palásthy György (1964)

Televízióban először és utoljára 1966-ban fordult elő. Budapesten még elővette egy mozi 1999 januárjában.


📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Rendezte Keleti Márton (1964)

Televízióban először és utoljára 1965-ben tűzték műsorra. 1976 augusztusában egy Bujtor István filmjeiből összeállított sorozatban még vetítette Budapesten a Bányász mozi.


 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Rendezte Bán Róbert (1965)

Televízióban 2000. április 14-én még vetítették, azóta elfelejtették.


 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺



Rendezte Fejér Tamás (1969)

Ez volt az első magyar sci-fi témájú film. 2005 júniusában még műsorra tűzte a Duna TV. 2008. február 15-én vetítéssel egybekötött vitát rendezett róla a Politikai Intézet, azóta nincs nyoma.



 
 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺 📺
   

Legközelebb Gábor Miklós egyelőre elérhetetlen televíziós filmjeiről készítek hasonló listát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése