2016. április 3., vasárnap

Libikóka, 1972

Az 1961-ben bemutatott Libikóka után egy évtizeddel a Madách Színház ismét műsorra tűzte az amerikai kétszemélyes darabot. Gábor Miklós oldalán ekkor Vass Éva játszotta Gittel Mosca szerepét (1961-ben Váradi Hédi).

Ahogy a Film Színház Muzsika kritikájából kiderül, Ádám Ottó új rendezésében a két művész játéka a darab további színeit is kibontotta. Amikor az ember ilyeneket olvas, még inkább sajnálja, hogy ezt az előadást sem rögzítette még egy rádiófelvétel sem...

Szokásom szerint a Gábor Miklósra vonatkozó mondatokat pirossal megjelöltem. De meg kellett volna jelölnöm a Vass Éváról írtakat is, aki pályafutása egyik legszínesebb alakítását nyújtotta. Néhány róla szóló mondatot viszont ide másolok nyomatékul:

Érett, elmélyült alakítása szinte sugárzóvá tette a színpadot. ... Hetykesége, eljátszott magabiztossága mögül apró jelzésekkel bukkantotta ki a társkeresés kétségbeesett morse-jeleit. Egy-egy félmozdulat, abbahagyott gesztus, lefagyó mosoly, valami végtelen tisztaság és bátorság, ez jellemezte Vass Éva Gittel Moscáját.

A Film Színház Muzsika e számának címlapján is ő volt:




Jelenet az előadásból

És itt a kritika:


Film Színház Muzsika 1972. 44. szám

2 megjegyzés:

  1. A kritika már akkor megegyzi, hogy miért nem jut gyakrabban hozzá méltó mérvű szerephez. Mindig újra felfedezték. Röhej. És persze szomorú.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére a közönség mindig nagyon szerette...

      Törlés