2013. március 7., csütörtök

Budapest, Akadémia utca 11.



Felvidéki Judit a Rettenetes szülők forgatásáról készült írásában emlékezett a filmmel kapcsolatos első érdemi megbeszélésre Gábor Miklóssal és Vass Évával, amire akkori lakásán, az Akadémiai utcában került sor. Ott mondta el neki Gábor Miklós, hogy ő fiatalon a szomszédban, a 11. szám alatt lakott, és még mást is mesélt, ami ott történt... Érdemes újraolvasni, vagy aki még nem találkozott sorozatával, elolvasni ezt a részt. 

Azóta jártam Pesten, első utam a ház elé vezetett. Íme, itt van:


Budapest, V. Akadémia utca 11.


Elég gyatra kép lett, éppen nem jó felől sütött a nap és nem is tudtam befogni rendesen... De azért a lényeg látszik: egy nagyon szép, ám rossz állapotban levő eklektikus, négyemeletes bérház. Ezen a képen, bár ez sem sikerült igazán, jobban kivehetők az épület díszei:



Kicsit utánaolvasva kiderült, hogy 1890-ben épült egy korábbi lakóház helyére.

Tudok mutatni egy dokumentumot is a cím igazolására: Gábor Bélának, Gábor Miklós édesapjának egy levelét, amit 1946 júniusában írt a zalaegerszegi polgármesternek még a nyilasok által elkobzott mozija kapcsán. Azt is megtudhatjuk belőle, hogy az 1. emelet 7. számú lakás volt az övék:


Szerettem volna legalább a lépcsőházat megszemlélni, vagy éppen az 1. emelet 7. ajtót, de ma sajnos nem olyan időket élünk, hogy csak úgy simán be lehessen nézni egy egyszerű bérházba...

Tudjuk, hogy Gábor Miklós Zalaegerszegen született. Szülőházán, amelyben körülbelül öt éves koráig lakott, ma domborműves tábla idézi az emlékét.

Később Székesfehérváron élt a család. Ottani lakásukról még nem írtam, csak apja egyik mozijáról és a gimnáziumról, de már tudom, hogy hol állt, majd egyszer azt a helyet is megmutatom. Aztán, valamikor akörül, amikor Gábor Miklós színiakadémista lett, szülei is feltelepültek Budapestre. Akkor laktak az Akadémia utca 11-ben. Mint Felvidéki Judit révén is tudjuk, Gábor Miklós ebbe a házba szökött vissza a háborúból, ott vészelte át szüleivel a bombázásokat. Erről sokat lehet olvasni Kicsi világ-háború című könyvében, amelyet azokban az időkben írt, halálos veszélyek közepette is megőrzött naplói alapján adott közre. Itt lakott, amikor a Művész Színházban első igazi sikerét aratta a Rettenetes szülők előadásában. Apja 1946 körül innét ment ki az Egyesült Államokba, ahol aztán alig pár év múlva hirtelen meghalt.

GM 1946 körül. Forrás: www.europeana.eu
Hogy meddig lakott ebben az Akadémia utcai házban Gábor Miklós, nem tudom pontosan – de talán nem is lényeges. Említést tesz egyik könyvében egy gyönyörű, de szomorú emlékű Sirály utcai villáról: ott történt. hogy édesanyjával közölnie kellett apja halálhírét ez valamikor az 1950-es évek legelején lehetett. A szövegkörnyezet alapján úgy tűnt nekem, hogy akkor ott laktak, nem pedig mondjuk, vendégségben voltak valakinél.
1954-ben azonban Gábor Miklós már egészen bizonyosan a Falk Miksa utcában élt feleségével, Ruttkai Évával, pár hónapos kislányával, plusz édesanyjával és anyósával. Három szobában azért nagyon zsúfoltan lehetett két ilyen kaliberű és rengeteget dolgozó művész... El is kezdtek nagyobb lakást keresni, amint azt az Egy csinos zseni lapjain olvashatjuk. 1955 körül költöztek át abba a lakásba, ami aztán Gábor Miklósnak haláláig lakóhelye maradt. Ott, a Katona József utcában is van már emléktáblája. Magát  házat még nem, de a táblát már megmutattam.

Ha újra járok Pesten, megkeresem és lefényképezem a Falk Miksa utcai házat is. Nem mintha lakásai lennének a legfontosabbak Gábor Miklós életében és művészetében, de ha már van két olyan ház, amelyek homlokzatukon az emléktábláját viselik, akkor azért megpróbáltam és próbálom a többi lakóhelyét is valamennyire felderíteni. És volt még egy kicsike ház, ami a pihenés és a feltöltődés helye volt számára, mégpedig a gyerekkora óta annyira szeretett Balaton partján. Egyszer majd erről is szólok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése