2017. augusztus 21., hétfő

Nem félünk a farkastól, 1984

A magyarországi bemutató után alig valamivel több, mint másfél évtizeddel Gábor Miklós életébe újra belépett Edward Albee drámája.
Sok minden történet a két előadás, 1967 és 1984 között az ő és felesége, e darab mindkét előadásában partnere, Vass Éva életében. Közös útkeresésük elvezette őket Kecskemétre. Az ottani, máig kultikusnak számító előadások után a politika egy huszárvágással vidék/főváros viszonylatában újra struktúrálta a színházi életet, így ők is visszakerültek Budapestre. Az 1982-es Olympia után, amelyet Gábor Miklós is rendezett, az új Nem félünk a farkastól lett az első igazán nagy, egyszerre kritikai és közönségsikerük is.

Az előadást az akkor még szinte pályakezdő Mrsán János rendezte, a díszleteket Csikós Attila, a jelmezeket Vágó Nelly tervezte. A premierre 1984. február 20-án került sor a Nemzeti Színház akkori épületében. A négyszereplős darabban a Kecskeméten megismert és ott velük több kiváló előadás során "összeszokott" fiatal művészek voltak partnereik.

Szereposztás:

Martha: Vass Éva
George: Gábor Miklós
Honey: Sára Bernadett
Nick: Trokán Péter

Elsőként nézzük a Film Színház Muzsika 1984. 5. számának képes beharangozóját:


A jobb olvashatóság kedvéért ide gépelem az informatív képaláírást:

Tizenhat évvel első magyarországi bemutatója után a Nemzeti Színház tűzi műsorára Edward Albee Nem félünk a farkastól című drámáját. A keserű, kiúttalan értelmiségi sors, az egymást ölő családi dráma, az öncsalás és önpusztítás egyik, a huszadik század drámairodalmában már alapműnek számító alkotását öt esztendővel megszületése után a Madách Színház Kamaraszínházában Lengyel György állította színpadra. A mostani előadás, amelyet Mrsán János rendez, különlegessége, hogy a férj, George szerepét, miként annak idején, most is Gábor Miklós játssza. Honey egykori alakítója, Vass Éva Marthát, a feleséget formázza (az emlékezetes Madách-beli előadáson Tolnay Klári játszotta). A fiatal pár szerepét Sára Bernadette és Trokán Péter jeleníti meg. Képünkön: Gábor Miklós, a háttérben Sára Bernadette. Bemutató: február 14. (Fotó: Sipos Géza)

Legközelebb elkezdünk a kritikák között böngészgetni.

Aki szeretné felfrissíteni emlékeit az 1967-es előadásról, a következő linkeken megteheti:

1. rész

2. rész

3. rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése