2017. április 19., szerda

Gábor Miklós-díj 2017: Pál András

Megvan a legújabb díjazott!

Április 17-én a Radnóti Színház Téli rege előadása után vehette át a Gábor Miklós-díjat PÁL ANDRÁS az ebben az előadásban nyújtott alakításáért. Leontes szerepét formálta meg, akit szinte őrületbe kerget a féltékenység. Amúgy a szerepet egykor Gábor Miklós is játszotta Kecskeméten...



A díjat Ascher Tamás nyújtotta át, ő most a díj kuratóriumának elnöke. Másfél évtizedig Koltai Tamás volt az elnök, aki 2015 nyarán váratlanul hunyt el. A kuratórium további tagjai, a pontos dokumentálás kedvéért: Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő-műfordító, Spiró György író és Stuber Andrea színikritikus.

Pál András fiatal, 35 éves színművész. A klasszikus kaposvári "fészek" neveltje, az első színészosztályban Babarczy László növendékeként végzett. Pályáját a pécsi színházban kezdte 2006-ban. 2010-ben szerződött Budapestre. Először a Pesti Magyar Színházban játszott, 2013 óta pedig a Radnóti Színház tagja.



Megnézhetünk vele egy hosszabb beszélgetést, ami 2014 nyarán készült, közben belekukkanthatunk több előadásba is:


Így, a lezser beszélgetésben is érzékelhető nagyon kellemes orgánuma; remélem, egyszer színpadon is hallhatom :)

Szakmai életének nem a Gábor Miklós-díj az első elismerése: nyert már Junior Príma-díjat, két alkalommal volt POSZT-díjazott, kapott díjat a Vidéki Színházak Fesztiválján, a Radnóti Színházban pedig egymás után háromszor is az évad legjobb színésze lett.

Tanít a Pesti Magyar Színház színiakadémiáján, és dolgozik egy konfliktuskezelő tréningben is, ahol eljátssza a nehezen kezelhető ügyfeleket, rosszul kommunikáló embereket... Ha ideje engedi, kosárlabdázik és dobol :) 

ITT egy friss interjút olvashatunk vele, hogy kiegészítsük a televíziós beszélgetést. EZ ITT pedig a Radnóti Színház honlapján az ő oldala. Végignézhetjük máris impozáns szereplistáját, a díjak között pedig már a tegnap kapott elismerés is ott van, igazán gyors volt a színház :) Az oldal ugródeszka-szerűen működik, mert például a "Sajtó"-ra kattintva fontos interjúkat találhatunk. Például EZT, ahol Pál András rendkívül érdekes és fontos dolgokat mond éppen Leontes alakjáról.

A Téli regét másfél hónapja mutatta be a Radnóti Színház, ITT az előadás stáblistája. Ha megnyitjuk, több kisebb anyagot megnézhetünk kedvcsinálóul, de az egyiket külön is ide másolom, ezzel fejezzük be a mai posztot. És egy nagy gratulációval!!!!


A fényképek forrása a színház.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése