2017. január 21., szombat

Negyedik Henrik király 5.

A kritikák közül elsőnek - természetesen - a boldog emlékezetű Film Színház Muzsikában megjelentet választjuk. Sándor Iván írása szerintem a színikritikai irodalom egyik nagy remeke. Első bekezdése magáról a darabról szólt - ezt kihagyom, de csak azért, mert abból a könyvtári példányból, ahonnét az anyagot vettem, valaki kitépte azt az oldalt. Gyanítom, a másik felén lehetett egy izgalmas fotó a csonkító számára... Azért szerencsére a kritika legnagyobb, és érdemi részét elolvashatjuk. A címszereplőről - a korabeli kritikákhoz képest - Sándor Iván részletesen, nagy terjedelemben ír. A cikknek azt a részét piros kerettel ki is emeltem. Szerintem pályafutása alatt Gábor Miklós igazán sok nagy, szép és igaz kritikát kapott; közülük ezt érzem az egyik legszebbnek.






Ez a kritika a Film Színház Muzsika 1954. 45. számában jelent meg. A lap szerkesztése is érzékeltette az ősbemutató fontosságát: címlapján a múltkor megmutatott mulatós jelenet képét hozta, amelyen Gábor Miklós mellett a főiskolás Huszti Péter is látható volt. A kritikát magát pedig ez a két kép illusztrálta:


De nemcsak ebben a számban, hanem előtte és utána is többször foglalkozott a lap az előadással. Elolvashattuk együtt az első nagy interjút a szerepre készülő Gábor Miklóssal, a főszereplők és a rendező látogatását az írónál és Füst Milán reagálását a premier után. Sőt, lesznek későbbi lapszámok is, melyek ezzel a magyar irodalomtörténetben is nagy jelentőségű előadással foglalkoztak.

1 megjegyzés: