2014. július 20., vasárnap

Film egy filmről

A nagyjából ötven éve bemutatott Miért rosszak a magyar filmek témáját a filmforgatásról szóló beszámoló után folytassuk most a Film Színház Muzsika 1964. 24. számában megjelent filmkritikával. Az írást Sándor Iván jegyzi, aki fiatal kritikusként jó két évvel korábban éppen Gábor Miklós Hamletjéről írta első komoly cikkét az Élet és irodalomba. Szinte megalakulásától volt a Film Színház Muzsika munkatársa, s az is maradt a közkedvelt lap máig sajnált megszűnéséig - az utolsó másfél évtizedben mint főszerkesztő-helyettes.

A Miért rosszak a magyar filmekről írt kritikájának, bevallom, kivágtam az elejét, ahol inkább csak általánosabb elmélkedés zajlott. Ha valakit konkrétan érdekel, szívesen elküldöm privát üzenetben, sőt, ha nagy lesz a közfelháborodás, legközelebb itt a blogban pótolom :)

Mint majd a kritikában olvashatjuk, Csurka Istvánnak előző év augusztusában jelent meg az Új Írás hasábjain ilyen című filmnovellája. Sándor Iván összehasonlítással kezdi írását, az eredeti filmnovella és a kész film összevetésével. S hogy mi a konklúziója, azt is megtudhatjuk, ha végigolvassuk a cikket.
Bocsánat, hogy ilyen eltérő betűnagyságúak lettek a bemutatott szövegek, de így tudtam megoldani kivágásukat az újságból. Ha nehézséget okozna az olvasásuk, rákattintva kinagyíthatók!







És egy kép a végére, még eléggé a film elejéről: Gábor Miklós és a feleségét játszó Krencsey Mariann:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése