2013. június 26., szerda

Vass Éva 4.

Itt és most beismerem, hogy a mai poszt egy nagy adathalmaz lesz: megpróbálom ugyanis számba venni Vass Éva és Gábor Miklós közös színházi munkáit attól az időtől kezdve, amikor elhagyták a Madách Színházat, azaz az 1970-es évek közepétől. (Előzményét, az 1958 és 1974 közötti színházi előadásokat lásd ITT.)


A kecskeméti Oszlopos Simeon rendezése közben (Forrás: GM: Kos a mérlegen)


1974 őszén Gábor Miklós még vendégként ment Kecskemétre Fülöp királynak a Don Carlosba, aztán mindketten oda is szerződtek. Akkorra már a házaspár pályája annyira összeforrt, hogy Vass Éva is elhagyta a főváros egyik legnépszerűbb színházát. Nyilván egyikük számára sem volt könnyű a döntés - okairól a legautentikusabb Gábor Miklós könyveit olvasni, azok közül is elsősorban a Kos a mérlegen című kötetet. Ennek második felében dokumentumok is találhatók: Gábor Miklós és Ruszt József levelei, illetve a Gábor Miklóssal ez ügyben akkoriban készült legfontosabb interjúk. Ha éppen nincs kéznél a könyv, akkor érdemes újra megnézni EZT a régebbi bejegyzést.
A kecskeméti rövid, de rendkívül jelentős korszak végeztével aztán pályájuknak ez az összefonódása mindvégig megmaradt. Természetesen dolgoztak külön produkciókban is, de pályájuk mégis alapvetően együtt mozgott. Szerintem a dolgok ilyetén alakulása Vass Éva pályája szempontjából volt hátrányosabb, pedig ő volt az, akinek talán nem lett volna muszáj ezt az utat választani. Nem tudom, hogy ebben igazam van-e, mert nyilván rengeteg mindent nem tudok, de valahogy ez az érzésem.

A most következő előadások egy része közös színész-partneri munka. Ám a 70-es évek közepétől Gábor Miklós egyre többet rendezett, így az előadások másik csoportját azok alkotják, ahol mint rendező dolgozott együtt feleségével. Az általa rendezett előadásokban ő maga színészként többnyire nem vett részt. Kétszer tett kivételt: az 1982-ben színpadra állított Olympiában (Molnár Ferenc), majd az 1987-es Tasso-ban (Goethe). Ugyanakkor megfigyelhető, hogy több olyan darabot vett elő rendezőként, amelyekben korábban ő maga játszott. Ilyenek az Oszlopos Simeon, a Negyedik Henrik király, a Tanner John házassága és az Oidipusz király - s a Tanner kivételével, amiben akkor már nem volt neki való szerep, mindegyikben játszott Vass Éva.

A Bereniké próbáján (Kádas Tibor felv.)

Nézzük akkor kettejük színházi együttműködésének száraz adatait - de biztos vagyok benne, hogy blogom olvasóiban ez a felsorolás is emlékeket és élményeket fog felidézni :)

A jegyzékben az előadásokat időrendbe szedtem, megadva helyét, a premier napját, a rendező nevét, illetve Vass Éva és Gábor Miklós szerepbeli neveit. Gábor Miklós rendezéseit mindjárt a sor szélén *-gal jelöltem, hogy rögtön szembetűnjenek, ezért bent a szövegekben külön nem írtam ki a nevét.

Racine: Bereniké (Kecskemét, 1975. 09. 26. Rend. Ruszt József. VÉ - Bereniké, GM - Antiochus)

Shakespeare: Lear király (Szegedi Szabadtéri Játékok, 1977. 07. 23. Rend. Vámos László. VÉ - Cordelia, GM - Bolond)

*Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon (Kecskemét, 1977. 09. 30. VÉ - Vinczéné)

Brecht: Koldusopera (Kecskemét, 1978. 05. 12. Rend. Valló Péter. GM - Peacock, VÉ - Kocsma Jenny)

*Füst Milán: Negyedik Henrik király (Várszínház, 1979. 11. 10. VÉ - Bertha, Henrik felesége)

Enquist: A Tribádok éjszakája (Várszínház, 1981. 05. 29. Rend. Ruszt József. GM - Strindberg, VÉ - Siri)

Schiller: Tell Vilmos (Szegedi Szabadtéri Játékok, 1981. 08. 08. Rend. Ruszt József. GM - Werner von Attinghausen, VÉ - Gertrud)

Ennery - Cormon: A két árva (Várszínház, 1982. 03. 26. Rend. Vámos László. GM - de Linières gróf, VÉ - de Linières grófné

*Molnár Ferenc: Olympia (Nemzeti Színház, 1982. 11. 26. VÉ - Eugénia hercegné, GM - Plata-Ettingen herceg)

Albee: Nem félünk a farkastól (Nemzeti Színház, 1984. 02. 20. Rend. Mrsán János. VÉ - Martha, GM - George)

*Goethe: Tasso (Várszínház, 1987. 11. 04. VÉ - Leonóra Sanvitale, GM - II. Alfonz, Ferrara hercege)

*Mrozek: Az arckép (Várszínház, 1989. 09. 27. VÉ - Oktawia)

Shaw: Sosem lehet tudni (Várszínház, 1990. 12. 06. Rend. Csiszár Imre. VÉ - Clandonné, GM - Crampton)

An-ski: Dybuk (Független Színpad, 1991. 10. 07. Rend. Ruszt József. VÉ - Frade, Lea dajkája, GM - Reb Aszriel, a minopoli csodarabbi)

*Szophoklész: Oidipusz király (Független Színpad, 1992. 01. 15. VÉ - Iokaszté)
*Wilde: Bunbury (Budapesti Kamaraszínház, 1995. 01. 07. VÉ - Lady Bracknell)

*Feydeau: Osztrigás Mici (Budapesti Kamaraszínház, 1996. 01. 13. VÉ - Petyponné)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése