2014. január 18., szombat

Filmarchívum

Ma csak röviden írok, mert Bécsbe készülök, hétfőn este a Theater an der Wienben Verdi: A két Foscari című operáját fogjuk egy kis baráti csapattal megnézni, az idősebbik Foscari szerepét Plácido Domingo énekli :)
Akit esetleg érdekelne részletesebben ez a ritkán játszott Verdi-opera, másik blogomban írtam róla egy egész sorozatot, itt van a TARTALOMJEGYZÉKE.

Így ma itt rövid leszek. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy kedvenc videomegosztó portálunkra mostanában rengeteg - de tényleg szó szerint rengeteg - teljes magyar film került fel, s köztük Gábor Miklós 13 filmje is szerepel. Egyet idelinkelek, a többi címét pedig csak felsorolom, ugyanaz a feltöltőjük, a fedőneve "Régi Magyar Filmek. Az egyes filmek címét beírva egyszerűen előjön, amit nézni szeretnénk. Csak arra hívom fel a figyelmet, hogy a feltöltő - legalább is eddig - leírásokat, tárgyszavakat nem mellékelt a filmekhez, így például ha Gábor Miklósra keresünk rá, akkor ezek a filmjei nem fognak megjelenni a találati listában. Ezért is gondoltam, hogy itt felsorolom őket.

Itt van tehát az ebben a pillanatban, 2014. január 18-án a déli órákban az ezen a helyen lévő Gábor Miklós filmek listája:

A 9-es kórterem (1955)
A harangok Rómába mentek (1958)
Alba Regia (1961)
Állami Áruház (1953)
Budapesti tavasz (1955)
Circus maximus(1980)
Csak egy telefon (1970)
Kard és kocka (1959)
Keserű igazság (1956)
Kis Katalin házassága (1950)
Különös házasság (1951)
Miért rosszak a magyar filmek (1964)
N. N. a halál angyala (1970)

Ezek közül most a Kard és kockát ajánlom, bár ajánlhatnám bármelyiket, de én talán ezt láttam a legrégebben :) 



Van még egy feltöltő, aki sok, elsősorban 1945 előtti filmet rakott fel, ő "Magyar Filmek" néven szerepel. Nála eddig egyetlen Gábor Miklós filmet találtam, az viszont egy kincslelet: Szigligeti Ede: A cigány című színművének filmváltozata 1941-ből:



Természetesen sokan mások is tesznek fel a YouTube-ra filmeket, egyéb televíziós- vagy hangfelvétel-részleteket (én is), több Gábor Miklós-os is előjön, ha a keresőbe az ő nevét írjuk. Ugyanakkor máig nem értem, hogy több filmje miért nem kerül soha elő, pedig van példánya a filmarchívumban, tehát nem veszett el... Nagyon reménykedtem ebben a "Régi Magyar Filmek" feltöltőben, hogy talán ő majd előkotorja és közzéteszi például az Alázatosan jelentem-et, vagy a Pirosbetűs hétköznapok-at, de eddig még nem tette... Egyébként őt azért is ajánlottam, mert nála be lehet pótolni azokat a nem-Gábor-Miklós-os filmeket is, amelyek valamiért kimaradtak az életünkből :)

Én, így magunk között azt tudom javasolni, ha vannak számunkra különösen fontos filmek, melyekhez máshonnét nem tudunk hozzájutni, érdemes elmenteni magunknak, mert nem lehet tudni, mikor törlik őket kedvenc videomegosztó portálunkról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése